MOJO

Mięso konopne dostępne w MOJO

Badania dowodzą jasno – z roku na rok rośnie liczba wegetarian i wegan. Co najmniej milion Polaków nie je mięsa, a dwa miliony planuje wprowadzenie diety wegetariańskiej. Liczba sklepów i hurtowni mięsnych skurczyła się o blisko tysiąc adresów, a na rynku i w sklepach coraz częściej spotkać można alternatywny dla mięsnych produktów jak na przykład kotlety sojowe czy kabanosy roślinne. Na obecną sytuację i trendy spożywcze reagować muszą również restauracje i fast-foody. Oferują one dania wegetariańskie – już nie tylko sałatki, ale także burgery, pizze, makarony i wiele innych. Porozmawiajmy dzisiaj o prawdziwej konopnej rewolucji w branży spożywczej. Poznaj już teraz czym jest Hempeat, jakie są jego zalety oraz gdzie i w jakiej formie możesz go zjeść. 

Co to jest Hempeat?

Hempeat tworzy się z łatwo przyswajalnego białka konopi, w skład którego wchodzi błonnik oraz potrzebne organizmowi kwasy tłuszczowe – OMEGA 3 i 6. Produkt jest również bogaty w ważne witaminy z grupy B, witaminę E, a także żelazo, cynk, wapń. Białko konopne nie zawiera glutenu i laktozy, dzięki czemu nie jest alergenem w branży spożywczej. Skład Hempeatu jest ważny dla wegan i wegetarian, albowiem produkt dostarcza im potrzebnych aminokwasów, których często brakuje w ich bezmięsnej diecie. 

Hempeat to konopny zamiennik mięsa, stworzony z szacunkiem do zwierząt i przyrody. Wizualnie i w teksturze do złudzenia przypomina mięso, do tego stopnia że nawet najbardziej zagorzali mięsożercy są mile zaskoczeni. Białko, z którego wyprodukowany jest Hempeat jest neutralne smakowo i z łatwością przyjmuje nadawane im smaki za pomocą przypraw i dodatków. Hempeat zatem jest zdrową alternatywą dla wszystkich, którzy z różnych względów nie jedzą mięsa, ale też dla osób, które mają ochotę spróbować czegoś zupełnie innego. 

Jakie są zalety mięsa konopnego?

Jak już wiemy białko konopi siewnych posiada wiele składników odżywczych. Producenci konopnego „mięsa”, jakim jest Hempeat zapewniają, że jest ono minimalnie przetworzone i oparte tylko na naturalnych składnikach najwyższej jakości. Ten bezmięsny zamienniki jest również przystępny cenowo tak, aby mógł być dostępny dla każdego, kto szuka nowych doznań smakowych. Sama uprawa konopi siewnych ma dobroczynny wpływ na środowisko. 

Konopie mogą pochłonąć aż do 15 ton dwutlenku węgla na hektar! Posiadają również niski wręcz minimalny ślad węglowy. 

Dania z Hempeatem w MOJO Kuchnia i Przyjaciele

Szukacie ciekawej i smacznej alternatywy dla dań mięsnych w Lublinie? Zapraszamy do restauracji MOJO zlokalizowanej na ulicy Idziego Radziszewskiego 8 w Lublinie. W MOJO czekają na Was 3 wersje dań z mięsem roślinnym z konopi Hempeat: Chillout Pizza, Bob Marley Burger i Szarpana Mary. Tworzone dania z Hempeatu przygotowuje się dokładnie tak samo jak ich mięsne wersje – wyeliminowany zostaje jednak tu ich mięsny składnik. Używając odpowiednich przypraw można nadać mięsu roślinnemu odpowiednio pożądany smak. 

Mięso konopne tak jak jego klasyczna wersja karmelizuje się i brązowieje pozostawiając środek idealnie pysznym i soczystym. Hempeat nie powstał przez przypadek. Jest to dzieło pracy technologów, naukowców i szefów kuchni, którzy poszukiwali nowej i jeszcze lepszej alternatywy mięsa. Powstaje ono z konopi uprawianych bez pośpiechu, zdrowo i przede wszystkim ekologicznie. 

W MOJO Kuchnia i Przyjaciele jako w jednej z nielicznych restauracji w Lublinie możesz zasmakować w wyjątkowym mięsie konopnym. Jest to niezwykłe doznanie smakowe w 3 wersjach, mamy coś dla miłośników włoskiej pizzy, amerykańskich burgerów i szarpanej wołowiny w wersji wegetariańskiej w połączeniu z frytkami. 

Jeśli masz jednak ochotę na klasyczne wersje swoich ulubionych dań wpadnij do MOJO i zasmakuj w naszych przystawkach, zupach, burgerach, pizzach, ciekawych daniach gorących. Poza tym uraczysz się słodkimi deserami, lodami w połączeniu z orzeźwiającymi napojami i koktajlami. 

Przyjaciele – DoZo w MOJO!